Brawo dla uczniów i rodziców klasy IVa !!! Wspólna praca rodziców i dzieci przyniosła wymierny sukces – zajęli II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Zdrów jak ryba”. Konkurs promował zdrowy styl życia.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Składniki: – puszka tuńczyka RIO MARE w oliwie z oliwek – makaron gryczany SOBA – 150 g sera mini mozzarella – 150 g pomidorków koktajlowych – 2 rzodkiewki – 100 g rukoli – 100 g roszponki – 50 g kukurydzy z puszki
Sos Winegret do sałatki składniki: – sok z całej cytryny – 4 łyżki miodu – 1 łyżka musztardy – 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania sosu: Miód mieszamy z musztardą , dodając sól i pieprz do smaku. Następnie, cały czas energicznie mieszając trzepaczką do sosów, powoli wlewamy oliwę. Sos będzie gotowy gdy osiągnie konsystencję emulsji.
Sposób przygotowania sałatki: Makaron gotujemy, hartujemy pod zimną wodą, odstawiamy. Rukolę , roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy papierowy ręcznikiem, odstawiamy. Następnie do dużego słoika (ewentualnie szklanej misy) dodajemy mini mozarellę i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem winegret. Na tak przygotowaną mini mozarellę dodajemy rukolę i roszponkę, przekrojone na pół rzodkiewki oraz pomidorki koktajlowe, kukurydzę. Ponownie do sałatki dodajemy rukolę, roszponkę oraz całą puszkę tuńczyka w oliwie z oliwek RIO MARE. Górę sałatki dekorujemy kilkoma pomidorkami koktajlowymi i zieleniną (roszponka, rukola, świeża bazylia opcjonalnie).
Sałatkę podajemy na talerzu z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego
Podsumowanie wartości odżywczych: Kalorie: 300 kcal ( 1 porcja)